неділю, 24 січня 2016 р.

Міжнародний День безпечного Інтернету



Міжнародний День безпечного Інтернету відзначається у другий вівторок лютого.  День започатковано у 2004 році організацією Insafe(Європейською мережею безпечного Інтернету) з метою пропагування ідей безпечного доступу дітей та молоді до Інтернет- ресурсів, ознайомлення батьків, вчителів і вихователів з проблематикою безпеки дітей в Інтернеті, а також популяризації важливості теми on-line безпеки.  
У цьому році День безпечного інтернету (SID) проходить під   гаслом: "ВІДКРИЙТЕ ДЛЯ СЕБЕ СВІТ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ РАЗОМ... БЕЗПЕЧНО!"    
В Україні цей день відзначається вже четвертий рік поспіль завдяки ініціативі компанії«Майкрософт Україна».  З моменту заснування були проведені сотні акцій, найважливіша серед яких – це запуск освітнього сайту «Онляндія –безпечна веб-країна», на якому всі бажаючі можуть отримати необхідну інформацію, приєднатися до руху й зробити свій посильний внесок у вирішення проблеми.
          
Інтернет увійшов у наше повсякденне життя стираючи кордони у спілкуванні  з родичами і друзями, послуговуючись для дозвілля, навчання, професійного росту. 
За підсумками глобального дослідження аналітичної компанії The Royal Pingdom кількість користувачів Інтернету у світі перевищила два мільярдиЗгідно рейтингу bigmir)net зростає й чисельність вітчизняних користувачів.
         
За даними дослідження ЮНЕСКО, 96% українських дітей віком 10-17 років користуються Інтернетом, з них – більше половини не знають про його небезпеки.
І, попри простоту й доступність онлайн-сервісів, не забуваймо:
  • При використанні безкоштовних веб-сервісів Ви можете дати інформацію про себе своїм друзям і зробити її видимою для сторонніх. Інші можуть зробити те ж саме - без Вашої згоди.
  • В Інтернеті не можливо зберегти анонімність.
  • Розмежовуйте особисте і професійне в Інтернеті. 
  • Спілкуючись онлайн з незнайомими в реальному житті особами, уникайте подання будь-якої інформації приватного характеру. 
  • Ніколи, нікому не давайте свої паролі, тому що лише Ви несете відповідальність за будь-яку діяльність під вашим паролем в Інтернеті.
  • Ніколи не виставляйте в Мережі будь-які фото, відео друзів, родичів, однокласників і т.п. без їх на це згоди.
  • Будь-які завантажені Вами зображення в Інтернет перестають бути приватними і Ви не можете контролювати, де, ким, як і коли вони будуть використані.
  • Оминайте сайти, які пропонують нагороди чи премії в обмін на будь-яку вашу інформацію приватного характеру.
  • І основне: якщо щось не є прийнятним в реальному житті, то це не прийнятно в Інтернеті також!

Отож, пам'ятаймо про День безпечного Інтернету  та, що І-Безпеку: краще попередити РАЗОМ!
    
І завітайте  на унікальний веб-сайт Netiquette for youthде міститься БАГАТО цікавої україномовної інформації з етики електронного спілкування, формування мережевої культури молоді та розробок методики популяризації цих знань у бібліотечних та освітніх закладах.

Немає коментарів:

Дописати коментар